Carrot Cake czyli po prostu Ciasto Marchewkowe

3 Mar

 DSC_0164 - Kopia

4 jajka

1 szkl. cukru

1 szkl. oleju

2 szkl. mąki

2 łyżeczki cynamonu

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szkl. marchewki ( ok. 2-3 dużych marchewek)

garść słonecznika

garść pokruszonych migdałów (mogą być płatki migdałowe)

Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu a i składniki niewyszukane. Idealne zatem na pyszne popołudnie, czy wieczór. Przygotowanie zajmie ok. 30 min.

Ciasto marchewkowe piekę w okrągłej blaszce. Blaszkę wykładam pergaminem, jej boki natomiast lekko smaruję olejem.

Całe jaja ubijamy mikserem, dodając cukier. Następnie dolewam powoli olej. Potem dosypuję mąkę, przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję sodę i cynamon. Na koniec dodaję marchewkę (odciśniętą, bez soku), słonecznik i migdały. Wszystko mieszam ręcznie (do tego używam silikonowej szpatułki do mieszania, która idealnie układa się do okrągłych kształtów naczynia. Ale oczywiście może być cokolwiek- łyżka drewniana, plastikowa, czy metalowa). Całość wykładam do blaszki i wstawiam do piekarnika.

Piekę 60 min. w temp. 180 st. C w piekarniku z termoobiegiem.

Można też spróbować wersji ciasta marchewkowego na bogato.

Ciasto przekładam wówczas masą z serka mascarpone. Do tego potrzebujemy:

250 g serka mascarpone

1 łyżka soku z cytryny

3-4 łyżki cukru brązowego

Naciśnij link poniżej, aby zobaczyć obrazkowy kurs przygotowania ciasta marchewkowego.

Ciasto Marchewkowe Krok po kroku

Wszystkie składniki należy wymieszać przy pomocy miksera. Ciasto przekrajmy w poprzek na dwie równe połówki, przekładamy masą. Pozostała masą smarujemy ciasto na zewnątrz. Górę posypujemy płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Moje ciasto w pełnej okazałości:

DSC_0158 - Kopia

Ciasto marchewkowe jest bardzo popularne w krajach anglosaskich. W Polsce zdaje się dopiero przechodzić swój okres świetności : ) Jest niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wymaga ani szczególnych umiejętności kulinarnych, ani wyszukanych składników. I najfajniejsze jest to, że dla tych którzy mają opór przed jedzeniem warzyw, jest to idealny sposób, by się z nimi zaprzyjaźnić. Bo smaku marchewki za bardzo nie poczujemy. Dla mnie w ogóle jej smak jest niewyczuwalny w tym cieście. Dlatego warto spróbować. I bardzo zachęcam przesympatyczną Panią ze sklepiku : ), która wyszukała dla mnie okazałe marchewki!! To w zasadzie rozmowa z nią przekonała mnie do tego, że warto zamieścić ten przepis jako sprawdzony i taki, który zawsze się udaje. Uczulam jeśli chodzi o wyściełanie blaszki- najlepszy według mnie jest pergamin. Nie polecam błyszczącej folii aluminiowej.

Ja sama zapałałam miłością do ciasta marchewkowego, gdy je spróbowałam w Starbucks w Manchester (UK). W czymś co w Polsce nazwalibyśmy kawiarnią, a tam funkcjonuje to jako coffee shop : ). Swoją drogą zawsze mnie fascynowała mnie ta nazwa. Ale cały psikus językowy polega na tym, że kawa (jako główny sprzedawany w Starbucks) jest właśnie nabywana tak jak chleb, czy bułki w małym sklepiku. Podchodzi się do lady i kupuje się produkt, który jest natychmiast przygotowywany. Odbieramy go i siadamy wygodnie w przestronnym „sklepie kawowym” i delektujemy się pysznym napojem, zajadając wspaniałe ciasto marchewkowe… : ) To „starbucksowe” ciasto marchewkowe pokryte jest jeszcze grubą warstwą słodko-cytrynowego lukru, który w zasadzie bardziej przypomina masę. Ale tam jest nazywany „icing”, czyli lukier.  Ale jest wyjątkowo pyszny. Dlaczego po angielsku „icing” to lukier? Bo lukier jest wykonywany na bazie cukru pudru, a własnie w języku angielskim cukier puder to „icing sugar” : )

No! To wspominając manchesterskie carrot cake, zasiadam do swojego marchewkowego. A co tam, popiję łykiem dobrej kawy. Tak od święta, bo na co dzień i tak preferuje herbatę.

Zachęcam zatem wszystkich do wykonania tego prostego przepisu.

Jeśli ciasto Wam się udało, podzielcie się opinią, wpisując komentarz.

Jeśli chcecie, aby Wasze ciasto nie było smutne, możecie je ozdobić w bardzo prosty sposób. Poniżej przedstawiam swój „patent” na dekoracje przy pomocy cukru pudru, czyli icing sugar :). Do tego zainspirowały mnie szablony jakie moje Mama otrzymywała niegdyś, jeszcze w latach 80-tych z Niemiec. Kiedy my w Polsce ciasta dekorowaliśmy pseudoczekoladową polewą, u nich w sklepach były pod ręką przepiękne koraliki do dekoracji, szablony  i inne cudeńka. Ja takim szablonem nie dysponuję. Jest u Mamy:) ale wymyśliłam swój –  z karki papieru, takiej do ksero. Ale może byż zwykła kartka z zeszytu. Chociaż nowopowstały szablon, w odróżnieniu od tego pamiętnego, jest jednorazowy, to jednak   banalnie prosty w wykonaniu.

Oto w jaki sposób wykonałam całość:

DSC_0153 - Kopia

Krok 1.

Składam kartkę na pół. Rysuję połówkę serca. Z tak złożonej kartki wycinam narysowany kształt.

DSC_0154 - Kopia Krok 2.

Po rozłożeniu karki, powstało serce.

DSC_0155 - Kopia Krok 3.

Układam kartkę na cieście w miejscu, gdzie chciałabym by powstał wzór.

DSC_0157 - Kopia Krok 4. Posypuję wycięte miejsce, które tworzy serduszko. Delikatnie zdejmuję kartkę tak, by cukier nie rozsypał się po całym cieście.

DSC_0158 - Kopia Krok 5.

Dodatkowo wycinam jeszcze jedno małe serduszko. Układam je dookoła dużego serca i jego środek wypełniam cukrem pudrem. I oto powsttaje całość. Powodzenia!

Advertisements

Jedna odpowiedź to “Carrot Cake czyli po prostu Ciasto Marchewkowe”

  1. irena Marzec 7, 2013 @ 23:38 #

    ciasto marchewkowe – niebo w buzi – już kolejny raz korzystam z tego przepisu i zachwycam sie jego smakiem, polecam

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: