Filety z kurczaka na grecką modłę

9 Mar

DSC_0205

Wdzięczna za 8-marcowy obiad dziś ja postanowiłam coś przygotować. Zdecydowałam, ze będą to filety z kurczaka nadziewane farszem z sera feta, papryki i oliwek (ewentualnie kaparów). Do dania będziemy potrzebowali:

4 połówki piersi kurczaka

20 dag sera feta

5 łyżkek czarnych lub zielonych oliwek

1/2 strąka czerwonej papryki

1o łyżek oliwy

2 -3 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich

sól

pieprz

DSC_0208Piersi kurczaka dobrze jest natrzeć solą, pieprzem i oliwą. Całość przykrywamy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Następnie przygotowujemy farsz do wypełnienia filetów. W tym celu ser feta należy pokruszyć i wymieszać z posiekaną w drobne kawałki papryką, oliwkami, ziołami prowansalskimi i pozostałą oliwą. Po upływie godziny wyciągamy filety z lodówki i w każdym z nich nacinamy kieszonkę, tak by móc wypełnić ją farszem z sera fety, papryki i oliwek. Każdy z kawałków piersi dokładnie spinamy wykałaczkami. Układamy w naczyniu do pieczenia wyścielonym uprzednio papierem do pieczenia. Potrzebujemy taką ilość papieru, by móc swobodnie przykryć filety od góry.

Pieczemy ok. 30 -35 min. w temp. 180 st. w piekarniku z termoobiegiem.

Na dziesięć minut przed wyciągnięciem filetów w piekarnika możemy odsłonić wierzch, aby mięso przyrumieniło się na złocisy kolor. Piekarnik móżna wówczas ustawić na pieczenie „od góry” i nieco podwyższyć temperaturę.

Proponuję podawać z mieszanką sałat i ryżem.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: