Brownie z jeżynami

12 Paźdź

6 - Kopia

Brownie znamy w Polsce coraz bardziej i coraz bardziej kochamy. Jest mega słodkie i kusicielskie. Trudno się mu oprzeć, a dzisiejszemu przepisowi na brownie jeszcze bardziej, bo jest tak proste, że aż wydaje się to niemożliwe.

Składniki:

2 gorzkie czekolady (w sumie 200 g; zawartość kakao w czekoladzie powinna być ok. 70%-80%)

pół czekolady mlecznej (50 g )

250 g cukru (czyli kubek)

pół szklanki wody

3 jajka

1 kostka masła

75 g mąki (jakieś 3/4 szklanki)

aromat pomarańczowy (można bez)

1,5 kubka jeżyn do dekoracji

6

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam na małe kawałki.

Wodę zagotuj w rondelku, rozpuść w niej cukier, dodaj czekoladę, a następnie masło.

Składniki wymieszaj i zdejmij z ognia.

W misce rozbij jajka i dodaj mąkę. Do powstałej masy dolewaj syrop czekoladowy (ja dodaję lekko ostudzony, ale wciąż „gorącawy”;) Na koniec dodaj aromat pomarańczowy, jeśli lubisz, ja tak : )

Ciasto przełóż do małej okrągłej foremki (średnica 20cm).

Piecz w temp. 180 stopni 35 min. pieczenie góra-dół;

1

Po ostudzeniu ciasta wyjmij je z foremki i wyłóż na talerz. Na odwrócony wierzch ciasta poukładaj przekrojone na połówki jeżyny. Pamiętaj, że jeżyny bardzo barwią okolice paznokci i same paznokcie. Dlatego też warto to robić w rękawiczkach lub przygotuj się na czyszczenie rąk sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym : )

tak prezentują się połówki jeżyn, przed nałożeniem na barownie :)

20131012_130834

Ach… i jeszcze wspomnienie smaku.. : )

5

i ostatnie spojrzenie

20131012_132853

Brownie, mhm… smakowało wszystkim..

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: