Brownie z orzechami

11 List

20131103_095250

Czyli czekoladowa moc jeszcze raz.

Zupełnie niedawno prezentowałam na tym blogu brownie z jeżynami. Ta wersja przybliża bardziej już do klimatu świątecznego. Pyszne orzechy i słodkie migdały pieszczą nasze podniebienie niemiłosiernie.

To małe czarodziejskie ciasto po prostu ma coś w sobie. Zachwyca, a każdy kto spróbuje choć kawałeczek nie może mu się oprzeć i prosi o jeszcze. Ja sama najchętniej piekłabym je codziennie. Bo jest tak szybkie w przygotowaniu… Tylko czy wypada : ) ? Ale na szczęście święta tuż tuż…

Brownie orzechowe

Składniki:

3 gorzkie czekolady (w sumie 200 g; zawartość kakao w czekoladzie powinna być ok. 70%-80%)

1 kostka masła

3 jajka

pół szklanki wody

250 g cukru (czyli kubek)

75 g mąki (jakieś 3/4 szklanki)

dwie garści orzechów laskowych, posiekanych

garść płatków migdałów do posypania

aromat waniliowy – kilka kropli

Sposób przygotowania:

Czekoladę połam na małe kawałki.

Wodę zagotuj w rondelku, rozpuść w niej cukier, dodaj czekoladę, a następnie masło.

Składniki wymieszaj i zdejmij z ognia.

W misce rozbij jajka i dodaj mąkę. Do powstałej masy dolewaj syrop czekoladowy (ja dodaję lekko ostudzony, ale wciąż „gorącawy”;) Na koniec dodaj aromat pomarańczowy, jeśli lubisz, ja tak : )

Ciasto przełóż do małej okrągłej foremki (średnica 20cm).

Piecz w temp. 180 stopni 30 min. pieczenie góra-dół;

Jeśli preferujesz konsystencję bardziej ciągnącą się/płynną niż zwartą skróć czas pieczenia.

Od razu z piekarnika

   20131102_132458

Brownie w pełnej okazałości

   20131102_144354

Orzechy eko z mazurskiej leszczyny, bo Mazury są the best : )

20131102_120813

i posiekane

20131102_121448

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: