Wafle przekładane made in PRL

27 Gru

Wafle przekładane czekoladą, czyli słów kilka o tym jak smak PRL-u powraca ze zdwojoną siłą i prosi o bis.

2

Kto pamięta czasy kiedy o czekoladę nie było łatwo, to pamięta też, że było sporo sposobów na to, by temu zaradzić.

Jednym z kuchennych chwytów na tamtą rzeczywistość był właśnie przepis na przekładane „czekoladą” wafle. Ale co by nie pisać o czekoladzie i o waflach, rzec trzeba jedno: te wafle przetrwały do dziś. I nawet teraz przy okazji świąt okazały się hitem. Pochłaniane były w ekspresowym tempie, a czekolada?hm… nawet ta szwajcarska cóż leżała sobie tylko na talerzu…

mhm… czyżby sentyment za minionymi czasami przetrwał również w kulinariach…

1

DSC_1648

No to podzielę się przepisem:

Składniki:

2 szklanki cukru ( ja zwykle daję ok. 1,5 szkl.)

2 margaryny

1 szklanka wody

1 mleko w proszku np. Łaciate (nie granulowane)

4 łyzko ciemnego kakao (nie słodzone)

olejek np. rumowy

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru dodać margarynę, kakao i wszystko rozpuścić. Potem dodać olejek i zamieszać. Ściągnąć z ognia i przelać do makutry (gliniana misa z rowkami, w której uciera się np. ciasto). Do czekoladowej masy dodawać mleko w proszku. Dodajemy całe mleko w proszku, powstanie gęsta masa. Mleko należy dodawać niedużymi partiami i szybko ucierać drewnianą kulą.

Drewniana kula wygląda np. tak:

http://www.selgar.pl/index.php?page=shop.product_details&category_id=65&flypage=flypage.tpl&product_id=1642&option=com_virtuemart&Itemid=1

Makutra- tu przykładowa z pracowni garncarskiej:

http://www.garncarstwo.decoart.pl/?pl_garncarstwo-konin-czarnybrod-rekodzielo-garncarstwo-konin,25

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: