Deser z mleczkiem kokosowym i porzeczkami

22 Sty

Czyli kilka słów o tym, jak poprawić sobie humor, nagrodzić się za ciężką pracę i zastosować plan oszczędnej gospodyni : )

20140121_143907

Deserek to wypadkowa powyższych działań a mleczko kokosowe, które stanowiło motor do działania było produktem, który pozostał po przyrządzaniu innego dania. Szkoda było go wyrzucać, bo zostało aż 3/4 puszki. Trzeba było coś wykombinować. Przepis na deser to zlepek moich doświadczeń, może niedużych, ale zawsze doświadczeń : ) i tego co wyczytałam w wirtualnej literaturze. Oczywiście przepisów na wykorzystanie mleczka kokosowego można znaleźć całą masę, ale to wymagałoby sporo czasu, a jak go aktualnie za bardzo nie mam :(.

20140121_144141

Dlatego powstało coś, co w przygotowaniu zajmuje kilka minut, a najbardziej cieszy to, że sama dobrałam sobie składniki i obmyśliłam formułę : )

Składniki:

1 mała śmietana 30 lub 36%

1 śmitanfix

3/4 lub cała puszka mleczka kokosowego

3 łyżki cukru pudru

1 gruszka

kilka łyżek porzeczek z kompotu

Przygotowanie:

Mleczko kokosowe (zimne) przekładamy do naczynia i miksujemy. Dodajemy mocno schłodzoną śmietanę i dalej miksujemy przez chwilę (ok. 30 sek.), potem dorzucamy cukier puder i miksujemy ok. 30 sekund. Teraz czas na śmietan fix, on sprawi, że masa będzie sztywna. W wersji eko, można sonie odpuścić śmietan fix. Wówczas powstała konsystencja będzie bardziej „lejąca”.

W kielichu, szklance układamy gruszkę, pocięta ze skórką na ósemki (bez pestek). Na dno kielicha wrzucamy trochę odsączonych z kompotu porzeczek. Wykładamy masę do połowy kielicha lub 3/4 (jak wolimy) i posypujemy porzeczkami. Całość można jeszcze opruszczyć płatkami migdałów. Też dobrze smakowało : ) Deser bardzo lekki i szybki. I co najważniejsze nic się nie zmarnowało. Co więcej odkryłam jak wspaniale ze smakiem mleczka kokosowego komponują się kwaśne porzeczki. Po prostu rewelacja! Zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego.

1

Aha, żeby pięknie wyglądała masa w kielichach i coby nie „upaciać” naczynek, bo na przykład chcemy deser pięknie zaserwować gościom, można do tego zastosować „gruby” lejek. Zawsze mnie fascynowały piękne fotografie z deserami i lśniącymi naczyniami. i tez tak chciałam spróbować. Nie wiem jak to robią profesjonaliści, ale jak na warunki domowe ten sposób się sprawdził idealnie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: