Pierś indycza z szynką i szparagami

3 Czer

Czyli coś na szybki obiad. I coś co może wyglądać ładnie i wyszukanie, a w zasadzie jest banalnie proste.

Zdjęcia czekały do opublikowania już długo długo… W końcu dziś może się uda.

4

Jakie składniki:

pierś z indyka

szynka parmeńska, albo inna tego typu

sól

pieprz

szparagi

oliwa

świeży tymianek (niekoniecznie)

Jak przygotować?

Pierś, która wcześniej osoliliśmy i  „opieprzylismy” trochę „ubijamy” deską, młotkiem kuchennym lub czymś co sprawi, że nam się trochę spłaszczy. Mhm… mozna by sądzić, ze to danie można przygotować, gdy naprawdę jesteśmy wściekli. Tyle tu siły trzeba użyć : )

Pierś przy rozbijaniu,  można owinąć w folię (np. woreczek foliowy)  wówczas unikniemy kawałków mięsa w całej kuchni : ). Wcześniej można pociąć pierś na kawałki. Kolejność nie ma znaczenia. Zawijamy kawałek piersi w szynkę i wrzucamy na oliwę. Na smażącą się pierś dorzucamy klika gałązek tymianku.

Smażymy ok. 6-8min. aż mięsko ładnie zmięknie i przyrumieni się. I to wszystko. W międzyczasie gotujemy szparagi. Proponuję: odrzucić końcówki, czasem nawet więcej niż końcówki i obrać je.  Góra szparagów będzie najbardziej miękka po ugotowaniu. Całość układamy na talerz. Smacznego!

3

I jeszcze szparagi:

5

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: